ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

                         
                      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ


Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του μεγάλου νεοέλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 20.00΄, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».
Διοργανώνεται σε συνεργασία με το «Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο.

Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Έναρξη εκδήλωσης – Χαιρετισμός
Από την πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου και δημοτική σύμβουλο Θεοδώρα Λειψιστινού.

ΜΕΡΟΣ Α΄:
Προλογίζει ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Θεσσαλονίκης.


ΜΕΡΟΣ Β΄:
Αφηγηματική ανάγνωση αποσπασμάτων από τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Τα πτερόεντα δώρα» και «ο Χαραμάδος»


ΜΕΡΟΣ Γ΄:
α) Παπαδιαμάντης και ποίηση: Απαγγελία του ποιήματος «προς την μητέρα μου», «Στίχοι» και «στην Παναγία τη Σαλονικιά»
β) Σύντομες κρίσεις: Αναφορά σε δύο Θεσσαλονικείς λογοτέχνες, τον Γ.Θ Βαφόπουλο και τον Γιώργο Θέμελη,  που έχουν μιλήσει για τον Παπαδιαμάντη.


ΜΕΡΟΣ Δ΄:
Προσέγγιση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσω της έβδομης τέχνης: προβολή του ιστορικού-κοινωνικού δράματος: «ο γάμος του Καραχμέτη»
(απόσπασμα από την ταινία «Γωνιά του Παραδείσου» σε σκηνοθεσία Λένας Βουδούρη).


ΜΕΡΟΣ Ε΄:
Νοερή επίσκεψη στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο - με λόγο και εικόνα. Παρουσίαση από την  Αθηνά Παπαγεωργίου-Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη.


ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄:
Θεατρική απόδοση του κοινωνικού μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα», από την Μαρία Μωραϊτοπούλου (Μικρό Θέατρο Θεσσαλονίκης) σε σκηνοθεσία Ελένης Καρασαββίδου.


ΜΕΡΟΣ Ζ΄:
Το υμνογραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Η Νεανική Βυζαντινή Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη υπό τη διεύθυνση του Ηρακλή Παναγόπουλου, ψάλλει ύμνους του Σκιαθίτη συγγραφέα.(Ωδή α΄ Ηχος πλ. δ΄ από τον Κανόνα Ικετήριο εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον την Γοργοεπήκοον - Απολυτίκιον.Ήχος δ΄ από την Ακολουθία του Αγίου Ιερομάρτυρος Αντίπα)


ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Οι τελευταίες στιγμές του Παπαδιαμάντη.
Ο Χοράρχης Ηρακλής Παναγόπουλος ψάλλει το δοξαστικό της ενάτης ώρας των Θεοφανείων, το οποίο έψαλλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.