Αρχείο Εκδηλώσεων - 2011
"Ο επίκαιρος Παπαδιαμάντης" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Με αφορμή την έκδοση 
"Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Άπαντα"
σε φιλολογική επιμέλεια του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου
και σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Δόμος",
η εφημερίδα "ΤΟ  ΒΗΜΑ"
διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
(αίθουσα "Banquet") και ώρα 19:00
τη συζήτηση

"Ο επίκαιρος Παπαδιαμάντης"

Συζήτησαν:
Σταύρος Ζουμπουλάκης, διευθυντής περιοδικού "Νέα Εστία"
Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός
Μένης Κουμανταρέας, συγγραφέας
Δημήτρης Μαυρόπουλος, εκδότης-συγγραφέας
Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, φιλόλογος

Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, αναπληρωτής καθηγητής Παν/μίου Αθηνών.


34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο

Παρασκευή 20 Μαΐου, 21:00 μ.μ.:
Νοερή επίσκεψη στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, κα Αθηνά Παπαγεωργίου, παρουσίασε με λόγο και εικόνα το ιστορικό του Μουσείου. Ο θεολόγος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μαυρόπουλος διάβασε αποσπάσματα από το “Ωχ! βασανάκια” και την "Αγάπη στον κρεμνό”, ενώ ο ηθοποιός κ. Θανάσης Σαράντος απόσπασμα από το διήγημα “Θέρος-Έρος”.
Το Μουσείο Παπαδιαμάντη στη Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο (20/5/2011)
   110 εκδοτικοί οίκοι αλλά και πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες συμμετέχουν στη 34η Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο,η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.
   Το αναγνωστικό κοινό μπορεί να παρακολουθήσει εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, κατασκευές μουσικών οργάνων, μαγειρική, παρουσιάσεις βιβλίων, συνομιλίες συγγραφέων, αναλόγια, προβολές ντοκιμαντέρ αφιερωμάτων για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Οδυσσέα Ελύτη που έχει παραχωρήσει το ιστορικό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ, συναυλίες με τους encardia,τον Λάκη Παπαδόπουλο (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ), μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη με τη Νικολέττα Σαριδάκη, τον Γιώργο Αλτή και τον Φίλιππο Πασσαλίδη κ.ά.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 13 – 29 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ του Πάνου Παπαδόπουλου: θα προβάλλεται τις καθημερινές στις 18:30 και τα σαββατοκύριακα στις 18:00. Ευγενική παραχώρηση του αρχείου της ΕΡΤ


Παρασκευή 13 Μαΐου - 20:00
Επίσημα εγκαίνια
, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

21:30"Η δε πόλις ελάλησεν": ντοκιμαντέρ αφιέρωμα του Γιάννη Σμαραγδή (28΄) για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ευγενική παραχώρηση του Αρχείου της ΕΡΤ


Σάββατο 14 Μαΐου
Ενότητα: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ*12:00 - Παρουσίαση του «Βιβλίου Μαγειρικής της Σχολής CHEF D’ OEUVRE» από τη συγγραφέα, executive chef  και καθηγήτρια της Σχολής κ. Ντίνα Νικολάου. Επαγγελματικός προσανατολισμός: «Η τέχνη της μαγειρικής και το επάγγελμα του chef». Οργάνωση: Εκδόσεις ADVERTA (http://www.chefdoeuvre.gr/)
12:30. *Η Επαγγελματική Σχολή Γαστρονομίας CHEF D’OEUVRE κοντά στα παιδιά. «Συμβουλές και οδηγίες για την υγιεινή διατροφή των παιδιών».
Εισηγήτρια: executive chef  κ. Ντίνα Νικολάου. Θα ακολουθήσει  συζήτηση και απαντήσεις στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, με τη συμμετοχή  ειδικού διατροφολόγου.
Οργάνωση: Εκδόσεις ADVERTA (http://www.chefdoeuvre.gr/)
13.30*Η Επαγγελματική Σχολή Γαστρονομίας CHEF D’OEUVRE παραδίδει μαθήματα «Διακόσμησης τραπεζιού και  μπουφέ για παιδικά πάρτι». Οι σπουδαστές της Σχολής Γαστρονομίας CHEF D’OEUVRE, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, θα δημιουργήσουν ειδικές κατασκευές carving, γλειφιτζούρια και καλλιτεχνικά σκαλίσματα σε βρώσιμα υλικά, για τη διακόσμηση του τραπεζιού και του μπουφέ για παιδικά πάρτι.
Οργάνωση: Εκδόσεις ADVERTA (http://www.chefdoeuvre.gr/)
19:00Συνομιλίες συγγραφέων: Λένα Διβάνη -  Στέλιος Μάινας (με προβολή βίντεο). Οργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτη (http://www.kastaniotis.com/)
21:00Μελοποιημένη ποίηση Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη: με τη Νικολέττα Σαριδάκη και τον Φίλιππο Πασσαλίδη. Παίζει ο Σπύρος Πανταζής. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί  με ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Προλογίζει ο Γιάννης Μαρκόπουλος. 


Κυριακή 15 Μαΐου
*12:00
"Μικροί Δημοσιογράφοι":  ένα εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να  έρθουν σε επαφή με το χώρο της επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όλοι οι Μικροί Δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος και θα γράψουν με θέμα την έκθεση, θα συμμετάσχουν στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή 29 Μαΐου, ώρα 14:30, με δώρα βιβλία. Πληροφορίες http://www.kidpress.gr/. Οργάνωση: Wonderlab Productions (http://www.wonderlab.gr/)
*13:00"Το μυστήριο των κλεμμένων αμυγδαλωτών!": θεατρικό παιχνίδι, χορός και τραγούδια, με βάση τα μουσικά παραμύθια της Βιργινίας Στωικίδη και τους ήρωες της «Οικογένειας Γάντη». Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού. - Οργάνωση: Wonderlab Productions (http://www.wonderlab.gr/)
*18:00"Ονειρεύομαι - Θέλω - Μπορώ": οι συγγραφείς Άννα Βερούλη και Νίκος Μιχαλόπουλος καλούν τους μικρούς επισκέπτες της Γιορτής Βιβλίου σε μια σειρά διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ήχου και εικόνας.
Οργάνωση: Εκδόσεις Άγκυρα (http://www.agyra.gr/)
*19:00"Ένας ξεχωριστός φίλος": η συγγραφέας Άννυ Θεοχάρη θα κάνει αφήγηση - δραματοποίηση του βιβλίου της με τη συμμετοχή των μικρών επισκεπτών (5 έως 8 ετών). Οργάνωση: Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη (http://www.livanis.gr/)
20:00"Σελίδες στην οθόνη ή στο χαρτί - Το μέλλον της ανάγνωσης": παρουσίαση βιβλίου. Η τέχνη της τυπογραφίας στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή. 
Συντονισμός Βίκυ Φλέσσα.  Οργάνωση: Εκδόσεις Γ. & Κ. Δαρδανός Ο.Ε. (http://www.dardanosnet.gr/)             


Δευτέρα 16 Μαΐου
20:00
"Πολιτικές της ελευθερίας. Αγωνιστική δημοκρατία, μετά-αναρχικές ουτοπίες και η ανάδυση του πλήθους": ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής, λέκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., με αντικείμενο τις "Σύγχρονες Πολιτικές Θεωρίες", παρουσιάζει το βιβλίο του. Οργάνωση: Εκδόσεις Εκκρεμές (http://www.ekkremes.gr/)
21:00"Η στρογγυλή θεά στις σελίδες των βιβλίων": ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος ("Παιχνίδι χωρίς όρια"), ο Διονύσης Ελευθεράτος ("Εξουσία, τι μπάλα παίζεις;"), ο Θανάσης Σκρουμπέλος ("Οι κόκκινοι βαρκάρηδες") και ο Θεολόγος Αλεξανδράτος ("Ιερός πόλεμος" & "Ιστορία του Μουντιάλ", Εκδόσεις Introbooks), συζητούν για το ποδόσφαιρο και το βιβλίο. Οργάνωση: Εκδόσεις Τόπος (http://www.motibo.com/)

Τρίτη 17 Μαΐου
19:00
Παρουσίαση του περιοδικού "Δευκαλίων" (εξαμηνιαία έκδοση για την φιλοσοφική έρευνα και την κριτική) από τη συντακτική ομάδα του (Ι. Πατέλλη, Στ. Τσινόρεμα, Β. Κιντή, Στ. Βιρβιδάκης, Αρ. Αραγεώργης, Β. Καρασμάνης), με αφορμή την επανακυκλοφορία του. Οργάνωση: Εκδόσεις Εκκρεμές (http://www.ekkremes.gr/)
20:00"Καπιταλισμός ζόμπι": παρουσίαση του βιβλίου του Κρις Χάρμαν. Η παρουσίαση του θα γίνει από τον μεταφραστή του βιβλίου, κ. Λεονάρδο Μπόλαρη.
Οργάνωση: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο (http://www.marxistiko.gr/)

Τετάρτη 18 Μαΐου
19:30«Η αρχαιολογία μέσα από τον κόσμο των εκδόσεων» Ομιλητές: Λίλιαν Καραλή, Χρήστος Μπουλώτης
Οργάνωση: Εκδόσεις Καρδαμίτσα και Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα (http://www.kardamitsa.gr/) (http://www.melissabooks.com/)
21:00Γιατροί του Κόσμου – 20 χρόνια δράσης: προβολή dvd για το έργο τους. Θα μιλήσει ο πρόεδρος κ. Νικήτας Κανάκης. (http://www.mdmgreece.gr/)

Πέμπτη 19 Μαΐου
19:30 
"Αναπαραστάσεις της Ιστορίας - Η Δεκαετία του 1940 μέσα από τα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού": παρουσίαση του βιβλίου της Τασούλας Βερβενιώτη. Θα μιλήσουν ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, η ιστορικός φωτογραφίας Φανή Κωνσταντίνου και οι συντελεστές της έκδοσης. Οργάνωση: Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα (http://www.melissabooks.gr/)
21:00 "Ο ήλιος του Ελύτη και εμείς": θα μιλήσει ο κ. Μούσας Ξενοφών, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Διευθυντής του εργαστηρίου αστροφυσικής. Οργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/)
21:15 "Της πατρίδος μου πάλι ομοιώθηκα": ντοκιμαντέρ αφιέρωμα του Γιώργου Καρυπίδη (45΄) για τον Οδυσσέα Ελύτη. Ευγενική παραχώρηση του Αρχείου της ΕΡΤ


Παρασκευή 20 Μαΐου
*18:00 
"Λόγια και εικόνες μαζί σε ένα κομμάτι χαρτί": συγγραφείς που εικονογραφούν για μικρά παιδιά. Γίνεται η φαντασία να βγει από ένα βιβλίο και να ταξιδέψει μαζί σου; Έλα να δοκιμάσεις… με τα παραμύθια των Bruno Gibert "Ο γυμνός βασιλιάς", Eric Carle "Ένας γρύλλος πολύ σιωπηλός", Λήδα Βαρβαρούση "Προσοχή το πρόβατο δαγκώνει". Για παιδιά από 4 ετών. Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
19:00*"Η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών": … γίνεται παιχνίδι σε ένα κυνηγητό για να βρούμε τι διαφορά κάνει "ένα ζουζούνι παραπάνω". Διαδραστικές δραστηριότητες και πειράματα για να ανακαλύψουμε τις ομοιότητες που έχουμε με διάφορα ζώα, δημιουργώντας τη δική μας ιστορία, συντροφιά με το βιβλίο "ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου". Για παιδιά Δημοτικού.
Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
20:00 "Χάρισε μου μία λέξη" μικρές ιστορίες για ΜΕΓΑΛΟΥΣ!: εργαστήρι φαντασίας βασισμένο στη λογική του Gianni Rodari. Παιχνίδι για ενήλικες πάνω στην αφήγηση παραμυθιού, για κάθε ηλικία. Ένα σακί, μια μελωδία και μια γκριμάτσα λίγο αστεία θα χρειαστούν για να ενώσουν τις λέξεις που θα χαρίσει ο κάθε αφηγητής σε πολλές μικρές φανταστικές ιστορίες. Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
21:00 Νοερή επίσκεψη στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, κα Αθηνά Παπαγεωργίου, θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα το ιστορικό του Μουσείου. Ο θεολόγος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μαυρόπουλος θα διαβάσει αποσπάσματα από "Ωχ! βασανάκια" και την "Αγάπη στον κρεμνό" και ο ηθοποιός κ. Θανάσης Σαράντος απόσπασμα από το διήγημα "Θέρος-Έρος".

Σάββατο 21 Μαΐου
*12:00 
Μεγάλα βιβλία ζωντανεύουν, παίζοντας, μέσα από τα μάτια των παιδιών. Ανακαλύπτουμε μαζί με τα παιδιά πώς να παίξουμε με τα βιβλία ενηλίκων.Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο και Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα (http://www.melissabooks.com/)
*13:00 "Η Νεράιδα Πραλίνα και το Μαγικό Φουντούκι" της Κλειώς Φανουράκη: διαδραστικά παιχνίδια και δραματοποιημένη αφήγηση για μικρούς και μεγάλους.
Οργάνωση: Amusic FREEater (http://www.amusicfreeater.gr/)
19:00 Συνομιλίες συγγραφέων: Σοφία Μαντουβάλου - Ελένη Πριοβόλου (με προβολή βίντεο).
Οργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτη (http://www.kastaniotis.com/)
20:00 "Η οντολογία του έρωτα": θα μιλήσει ο κ. Δαμάσκος Παναγιώτης, Δρ Φιλοσοφίας, Σχολικός Σύμβουλος Α΄ Αθήνας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/)
20:15 "Το θέατρο στην αιωνιότητα - Ιάκωβος Καμπανέλλης": θα μιλήσει η κα Ακρωτηριανάκη Μαρία, φιλόλογος- εκπαιδευτικός Π.Ε. 70, Μaster Παιδαγωγικής. Οργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/)
20:30 Θεατρικό αναλόγιο για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη - Οργάνωση: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (http://www.sei.gr/)

Κυριακή 22 Μαΐου
*11:00 
"Λόγια και εικόνες μαζί σε ένα κομμάτι χαρτί": συγγραφείς που εικονογραφούν για μικρά παιδιά. Γίνεται η φαντασία να βγει από ένα βιβλίο και να ταξιδέψει μαζί σου; Έλα να δοκιμάσεις… με τα παραμύθια των Bruno Gibert "Ο γυμνός βασιλιάς", Eric Carle "Ένας γρύλλος πολύ σιωπηλός", Λήδα Βαρβαρούση "Προσοχή το πρόβατο δαγκώνει". Για παιδιά από 4 ετών. Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
12:00"Η ρητορική στην εκπαίδευση": θα μιλήσει ο κ. Γιάννης Ανδριανάτος, ιδρυτής και διευθυντής του Ρητορικού Κύκλου. Οργάνωση: Εκδόσεις Γ. & Κ. Δαρδανός Ο.Ε. (http://www.dardanosnet.gr/)
12:00*"Μικροί Δημοσιογράφοι":  ένα εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να  έρθουν σε επαφή με το χώρο της επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όλοι οι Μικροί Δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος και θα γράψουν με θέμα την έκθεση, θα συμμετάσχουν στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή 29 Μαΐου, ώρα 14:30, με δώρα βιβλία. Πληροφορίεςhttp://www.kidpress.gr/. Οργάνωση Wonderlab Productions (http://www.wonderlab.gr/)
13:00*"Ένα όμορφο ταξίδι στην μουσικοπολιτεία της κυρίας Σολεδάρ": η συγγραφέας Θεώνη Μπεντούλη και η εικονογράφος Αγγελική Μπόζου θα παρουσιάσουν το βιβλίο τους. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι δραστηριότητες που θα αναπτύξουν με τα παιδιά θα είναι ποικίλες: κατασκευές, ζωγραφική, τραγούδι. Οργάνωση: Εκδόσεις fagotto books (http://www.fagottobooks.gr/)
17:00*"Η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών":.. γίνεται παιχνίδι σε ένα κυνηγητό για να βρούμε τι διαφορά κάνει "ένα ζουζούνι παραπάνω". Διαδραστικές δραστηριότητες και πειράματα για να ανακαλύψουμε τις ομοιότητες που έχουμε με διάφορα ζώα, δημιουργώντας τη δική μας ιστορία, συντροφιά με το βιβλίο "ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου". Για παιδιά Δημοτικού. 
Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
*18:30 "Τα κρουστά στην εκπαίδευση - Η ρυθμική αγωγή μέσω των κρουστών και η επαφή των παιδιών με τη μουσική»: θα μιλήσει ο κ. Μιχάλης Κλαπάκης, καθηγητής Ελληνικής Ρυθμολογίας στη Σχολή Μωραϊτη,  μουσικός, συνθέτης και δάσκαλος παραδοσιακών κρουστών. Οργάνωση: Εκδόσεις Γ. & Κ. Δαρδανός Ο.Ε. (http://www.dardanosnet.gr/)
19:30 Συνομιλίες συγγραφέων: Αλέξανδρος Ντερπούλης - Αλέξης Σταμάτης (με προβολή βίντεο). Οργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτη (http://www.kastaniotis.com/)
20:30"Χορεύοντας με τις σκιές": οι Εκδόσεις Ψυχογιός και η Ομάδα Ανάγνωσης Ex libris παρουσιάζουν το τελευταίο μυθιστόρημα της Πόλυς Μηλιώρη. Μετά από σύντομες εισηγήσεις των μελών Μαρίας Γεωργαλά, Πόπης Γυπαράκη, Μάρως Κερασιώτη, Κώστιας Κοντολέων, Κωστή Μακρή και Λίλας Μορδοχάι, τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μάνος Κοντολέων. Οργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός (http://www.psichogios.gr/)
21:30 Συναυλία: Λάκης Παπαδόπουλος (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ)


Δευτέρα 23 Μαΐου
21:00
 "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο κοσμοκαλόγερος της λογοτεχνίας μας": θα μιλήσει ο κ. Παρασκευόπουλος Στάθης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. Οργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/)
21:15"Εποχές και συγγραφείς: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης": ντοκιμαντέρ αφιέρωμα του Τάσου Ψαρρά (32΄). 
Ευγενική παραχώρηση του Αρχείου της ΕΡΤ


Τρίτη 24 Μαΐου
21:00
"Οδυσσέας Ελύτης… ένας ήλιος που δεν έδυσε ποτέ": θα μιλήσει η κ. Φίλη Κατερίνα, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/)
21:15"Της πατρίδος μου πάλι ομοιώθηκα": ντοκιμαντέρ αφιέρωμα του Γιώργου Καρυπίδη (45΄) για τον Οδυσσέα Ελύτη. Ευγενική παραχώρηση του Αρχείου της ΕΡΤ


Τετάρτη 25 Μαΐου
21:00
"Ο Ελύτης και η σύγχρονη ποίηση": θα μιλήσει ο κ. Θεοδοσίου Στράτος, αναπληρωτής καθηγητής  Ιστορίας και Φιλοσοφίας, Αστρονομίας και Φυσικών Επιστημών. Οργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/)
21:15"Εποχές και συγγραφείς: Οδυσσέας Ελύτης": ντοκιμαντέρ αφιέρωμα του Τάσου Ψαρρά (50΄). 
Ευγενική παραχώρηση του Αρχείου της ΕΡΤ

Πέμπτη 26 Μαΐου
20:00 
"Δημόσιες, δημοτικές βιβλιοθήκες σήμερα και αύριο": μια δράση που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ανοιχτή συζήτηση στην οποία συμμετέχουν ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος (δ/ντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, μέλος του Future Library), ο κ. Δημήτρης Πρωτοψάλτου (ερευνητής, μέλος του Future Library) και ο κ. Θάνος Ψυχογιός, (Εκδόσεις Καρδαμίτσα, πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Α.).
21:00 «Τα υποσιτισμένα παιδιά ζητούν την προσοχή μας»: ομιλία -παρουσίαση της διαδικτυακής εκστρατείας πολυμέσων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»  και του φωτογραφικού πρακτορείου VIΙ, με στόχο  την ενημέρωση των επισκεπτών της έκθεσης και τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία τους.
Οργάνωση: Γιατροί Χωρίς Σύνορα (http://www.msf.gr/)


Παρασκευή 27 Μαΐου
19:00 
"Άγγελοι πολέμου": η συγγραφέας Νατάσα Γκουτζικίδου παρουσιάζει το βιβλίο της.
Οργάνωση Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (http://www.ellinikiprotovoulia.gr/)
*20:00 "Ανακυκλώνουμε τους …ήχους; - Κατασκευές μουσικών οργάνων": ο συγγραφέας Δημήτρης Σαρρής παρουσιάζει το βιβλίο του. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς, μουσικόφιλους κ.ά. Τα μουσικά όργανα που θα χρησιμοποιηθούν, θα κατασκευαστούν από τους συμμετέχοντες με απλά καθημερινά υλικά, δίνοντας τους την ευκαιρία να αποκομίσουν μια εμπειρία επαναγνωριμίας με τη μουσική, παίζοντας και συμμετέχοντας. Οργάνωση: Εκδόσεις fagotto books (http://www.fagottobooks.gr/)
21:00"Ο γάμος του Καραχμέτη": προβολή ταινίας (30΄) βασισμένης στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μιλούν η σκηνοθέτιδα κ. Λένα Βουδούρη και ο καθηγητής φιλόλογος κ. Κώστας Γανωτής.


Σάββατο 28 Μαΐου
*12:00 
"Η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών".. γίνεται παιχνίδι σε ένα κυνηγητό για να βρούμε τι διαφορά κάνει "ένα ζουζούνι παραπάνω". Διαδραστικές δραστηριότητες και πειράματα για να ανακαλύψουμε τις ομοιότητες που έχουμε με διάφορα ζώα, δημιουργώντας τη δική μας ιστορία, συντροφιά με το βιβλίο "ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου". Για παιδιά Δημοτικού.
Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
18:30 Γιορτή Τάι Τσι Τσουάν: οι επισκέπτες της Γιορτής Βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σκηνές από τα πάρκα του Πεκίνου. Έλληνες εκπαιδευτές  με τους μαθητές τους, θα παρουσιάσουν μια πανδαισία από πολλές και διαφορετικές φόρμες του Τάι Τσι Τσουάν, αυτή την κινεζική τέχνη, η οποία είναι τόσο αρχαία αλλά και τόσο σύγχρονη. Οργάνωση: Πρωτοβουλία των εκπαιδευτών Τάι Τσι Τσουάν και την υποστήριξη των Εκδόσεων Αλκίμαχον (http://www.alkimachon.gr/)
*19:00 "Χάρισε μου μία λέξη" μικρές ιστορίες για ΜΕΓΑΛΟΥΣ!: εργαστήρι φαντασίας βασισμένο στη λογική του Gianni Rodari. Παιχνίδι για ενήλικες πάνω στην αφήγηση παραμυθιού για κάθε ηλικία. Ένα σακί, μια μελωδία και μια γκριμάτσα λίγο αστεία θα χρειαστούν για να ενώσουν τις λέξεις που θα χαρίσει ο κάθε αφηγητής σε πολλές μικρές φανταστικές ιστορίες. 
Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
21:00 encardia: μουσική και ποίηση στα τραγούδια των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας. Το συγκρότημα encardia παρουσιάζει ένα ένα τα τραγούδια της βραδιάς με τους στίχους και το νόημά τους. 
Οργάνωση: Εκδόσεις Εν πλω (http://www.enploeditions.gr/


Κυριακή 29 Μαΐου
*11:00 
"Λόγια και εικόνες μαζί σε ένα κομμάτι χαρτί": συγγραφείς που εικονογραφούν για μικρά παιδιά. Γίνεται η φαντασία να βγει από ένα βιβλίο και να ταξιδέψει μαζί σου; Έλα να δοκιμάσεις… με τα παραμύθια των Bruno Gibert "Ο γυμνός βασιλιάς", Eric Carle "Ένας γρύλλος πολύ σιωπηλός", Λήδα Βαρβαρούση "Προσοχή το πρόβατο δαγκώνει". Για παιδιά από 4 ετών. Οργάνωση Παιχνιδαγωγείο (http://www.paixnidagogeio.gr/)
*12:00 "Μικροί Δημοσιογράφοι":  ένα εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να  έρθουν σε επαφή με το χώρο της επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όλοι οι Μικροί Δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος και θα γράψουν με θέμα την έκθεση, θα συμμετάσχουν στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή 29 Μαΐου, ώρα 14:30, με δώρα βιβλία. Πληροφορίεςhttp://www.kidpress.gr/. Οργάνωση Wonderlab Productions (http://www.wonderlab.gr/)
*12:00 "Ο Τζακ και η φασολάδα": η συγγραφέας Γιολάντα Τσιαμπόκαλου παρουσιάζει στους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης το βιβλίο της. 
Οργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτη (http://www.kastaniotis.com/)
*13:00 Μουσικομαγειρέματα: ο Ευτύχης Μπλέτσας υποδέχεται το καλοκαίρι με μια διαδραστική Μουσικομαγειρική παράσταση που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας, να τρέφονται σωστά, να σκέφτονται θετικά και να αγαπάνε τα βιβλία και το διάβασμα. Για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο και διαγωνισμούς μπείτε στο foodmusic.gr - Οργάνωση: Εκδόσεις Εν πλω (http://www.enploeditions.gr/)
*14:30 Βράβευση Μικρών Δημοσιογράφων
*17:00 Hellokids, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι : οικολογικό εργαστήρι για παιδιά. Κατασκευάζουμε τρισδιάστατο θαλάσσιο βυθό με ανακυκλώσιμα υλικά. Οργάνωση: Εκδόσεις Εν πλω (http://www.enploeditions.gr/)
*18:00-20:00 "Προσκοπισμός - Ζωή που συγκλονίζει": το 52ο Σύστημα Προσκόπων Τοπικής Εφορείας Παγκρατίου καλεί τους μικρούς επισκέπτες να περάσουν ένα απόγευμα με διαδραστικά παιχνίδια, χειροτεχνίες και δημιουργία ξύλινων κατασκευών ανέσεως.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 
3ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου
Το Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει και που σκοπό έχουν την προβολή και προώθηση του Παπαδιαμαντικού έργου, ανταποκρίνεται και συμμετέχει, όπου κληθεί ανά την Ελλάδα σε εκδηλώσεις αφιερωμένες  στο Σκιαθίτη Λογοτέχνη.
Στο πλαίσιο αυτό της ενεργούς συμμετοχής και συμβολής στη πραγματοποίηση Παπαδιαμαντικών εκδηλώσεων μετέβη, εκπροσωπώντας το, η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου στο Αγρίνιο για να συμμετάσχει στην εκδήλωση – αφιέρωμα με τίτλο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 1851-1911, 100 χρόνια μετά…».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το 3ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου την Τετάρτη 13-4-2011 και ώρα 20:00 στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.
Η κα Αθηνά Παπαγεωργίου παρουσίασε με λόγο και εικόνα το ιστορικό του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο και ξενάγησε νοερά τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης στο πατρικό σπίτι του συγγραφέα όπου έζησε, μεγάλωσε και άφησε την τελευταία πνοή.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της βραδιάς ήταν ως εξής:


Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Δήμος Αχαρνών - Λαογραφική Εταιρεία Θρακομακεδόνων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Η Λαογραφική Εταιρεία Θρακομακεδόνων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη», το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων Δήμου Αχαρνών.Ο μελετητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
κ. Δημήτριος Καραμβάλης
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, το οποίο εκπροσώπησε η Διευθύντριά του κα Αθηνά Παπαγεωργίου, και με το μελετητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Δημήτριο Καραμβάλη.
Ο ηθοποιός κ. Θανάσης Σαράντος "αναγινώσκει" Παπαδιαμάντη..Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαογραφικής Εταιρείας  Θρακομακεδόνων ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Λιβανός και η Γραμματέας κα Αργυρώ Ζησίμου κάλεσαν τους φίλους της Εταιρείας και θαυμαστές του Παπαδιαμαντικού έργου και λόγου να συμμετάσχουν στο πνευματικό αυτό αφιέρωμα.

Δελτίο τύπου:  Δήμος ΣκιάθουΚυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
Δήμος Σκιάθου - Μνήμη Αλέξανδρου ΠαπαδιαμάντηΤην Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, στις 7.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Σκιάθου αφιερωμένη στη μνήμη του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμησή του. Στη διοργάνωσή της συνέβαλαν το Σπίτι-Μουσείο Αλ. Παπαδιαμάντη και η Δημοτική Επιχείρηση «Αναπτυξιακή Σκιάθου».
          Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, των αρχών και υπηρεσιών, καθώς και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι βίωσαν  μια εκπληκτική και μοναδική εμπειρία.
Με την παρουσία τους τίμησαν το αφιέρωμα οι κ.κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Νικόλαος Κυρ. Πλωμαρίτης, Δήμαρχος Σκιάθου, Γ. Καλτσογιάννης, Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας, Φίλλιπος Χήρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Σποράδων, Γ. Μιχελής Δήμαρχος Σκοπέλου, Δημήτριος Διολέττας, Αντιδήμαρχος Σκιάθου, Μοσχαδώ Κανταράκη, Αντιδήμαρχος Σκιάθου και εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Σκιάθου, καλωσόρισε τους καλεσμένους, που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος. Τόνισε δε ότι είναι χρέος των Σκιαθιτών να τιμούν και να μνημονεύουν πάντα το μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη, ο οποίος από τη «γωνιά του Παραδείσου του», όπου βρίσκεται πάντα μας βλέπει και μας συμπαραστέκεται. Ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Σκιάθου ετοιμάζεται, κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, για τη συνδιοργάνωση του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που θα πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο τέλη Σεπτέμβρη του 2011.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κωνσταντίνος Αγοραστός και τόνισε ότι είναι διπλή η ικανοποίηση και η χαρά του, που βρέθηκε στη Σκιάθο, διότι η πρώτη επίσκεψη ως του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις Σποράδες συνέπεσε με αυτή την σημαντική εκδήλωση για τον «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων», τον Αλ. Παπαδιαμάντη, που τον θεωρεί ότι ανήκει στους επιφανέστερους, τους διαπρεπέστερους των Θεσσαλών. Επεσήμανε ο κ. Περιφερειάρχης ότι ο Αλ. Παπαδιαμάντης αποτελεί στοιχείο αναφοράς για την ελληνικότητα, για την ελληνική αυτοσυνειδησία και ταυτόχρονα για την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ακόμη τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Σκιάθου με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών διοργανώνουν φέτος διεθνές συνέδριο στη μνήμη του Αλ. Παπαδιαμάντη, το Σεπτέμβριο του 2011 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δέκα και πλέον χώρες και πως είναι αυτονόητο ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανάδειξης του πολύπλευρου έργου του Αλ. Παπαδιαμάντη. Συνεχίζοντας  επιβεβαίωσε ξανά ότι οι Σποράδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του. Ο κ. Περιφερειάρχης έκλεισε το χαιρετισμό του με ευχές και με την προτροπή του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Βασιλική Λαμπροπούλου, φιλόλογος και Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, η οποία εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Ο ανέστιος και πλάνης “Αμερικάνος” του Αλ. Παπαδιαμάντη», επιχειρώντας μια ερμηνευτική προσέγγιση του διηγήματος. Τόνισε ότι ο «Αμερικάνος» θεωρείται ένα από τα πιο άρτια διηγήματα του Παπαδιαμάντη, ένα κλασικό πλέον έργο, καθώς τα κεντρικά θέματα, οι θεμελιώδεις άξονες που διατρέχουν το διήγημα αγγίζουν με τρόπο μοναδικό την ψυχή και αποκτούν πανανθρώπινη διάσταση. Η ξενιτεία και η μοναξιά, η αποξένωση από τον συνάνθρωπο, παρουσιάζονται συμβολικά ως απώλεια της επαφής με την εσώτερη ουσία μας, με τον ίδιο τον εαυτό μας. Μόνον η αγάπη, που εδώ φέρει το σχήμα του εξιδανικευμένου έρωτα, μπορεί να υπερβεί κάθε εμπόδιο, να καταλύσει την ετερότητα και να οδηγήσει στον πραγματικό επαναπατρισμό του απόντος. Το παιχνίδι των λεπτών αποχρώσεων και η αριστουργηματική δραματική κορύφωση ολοκληρώνουν ένα έργο αντάξιο ενός μεγάλου δημιουργού.
Στο β’ μέρος της εκδήλωσης το πλήθος των θεατών απήλαυσε τον δραματοποιημένο λόγο του Παπαδιαμάντη, στη θεατρική παράσταση «Ο Αμερικάνος» από την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον». Ο ιδρυτής της εταιρείας Θανάσης Σαράντος επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία και υποδύθηκε τους ρόλους όλων των προσώπων του έργου, σε μια εξαιρετική απόδοση χαρακτήρων και καταστάσεων. Τη μουσική επένδυση της παράστασης υπέγραψε ο συνθέτης Λάμπρος Πηγούνης και απέδωσε ο ταλαντούχος μουσικός Στέλιος Γιαννουλάκης. Τη διεύθυνση παραγωγής είχε η κα Ζωή Κανελλοπούλου.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τη συμμετοχή τους και την καλή συνεργασία, τους Διευθυντές των Σχολείων για την παραχώρηση της αίθουσας, τους ηλεκτρολόγους Κυριάκο Γιαγκουδάκη και Γιάννη Καλογιάννη, καθώς και τον μαθητή Γιάννη Χούλη, για την επιμέλεια φωτισμού και ήχου, τις φίλες εθελόντριες Αλεξάνδρα Ρηγανά και Ματούλα Χονδρονικολή και όλους όσοι βοήθησαν με όποιο τρόπο στην οργάνωση της εκδήλωσης.Δελτίο τύπου:  Δήμος Σκιάθου