ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ


Την Κυριακή 8-1-2012 ο Δήμος Σκιάθου πραγματοποίησε με επιτυχία την καθιερωμένη εκδήλωση-θεσμό τιμής και μνήμης για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η οποία περιελάμβανε τα εξής: το πρωί τέλεσε μνημόσυνο στον ιερό ναό Παναγίας Λιμνιάς.
Το απόγευμα στην αίθουσα  εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου πραγματοποίησε πνευματικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Σκιαθίτη λογοτέχνη, το οποίο παρακολούθησαν οι ιερείς του νησιού, η Δημοτική Αρχή, Προϊστάμενοι Αρχών και Υπηρεσιών και κάτοικοι του νησιού.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε: «Σήμερα ήρθαμε για άλλη μια φορά να καταθέσουμε το σεβασμό μας στο μεγάλο πρόγονό μας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Σε έναν άνθρωπο ταπεινό και μοναχικό. Σε έναν άνθρωπο, θαμώνα του πιο φτηνού καφενείου στην περιοχή της Δεξαμενής Κολωνακίου να κάθεται μακριά από τους άλλους πελάτες σταυρώνοντας τα χέρια του στο στήθος και γερνώντας το κεφάλι του να ονειροπολεί. Έναν άνθρωπο που κλόνισε και δίχασε τον τότε πνευματικό κόσμο της Ελλάδας με τη γλώσσα του. Έναν άνθρωπο που θαύμασε ο Ελύτης, ο Λορεντζάτος κ.ά. Έναν άνθρωπο που νεότεροι μελετητές ανέδειξαν τις πλείστες όψεις του. Ανέδειξαν τον κοινωνικό Παπαδιαμάντη, αυτόν που στηλίτευε την αδικία, τους πολιτικάντηδες, την παραδοσιακή θέση της γυναίκας που την «πουλάνε» μέσω του γάμου, κ.ά.  Τον χιουμορίστα Παπαδιαμάντη με την ειρωνεία και τον σαρκασμό για να υποβάλλει σε οξύτατη κριτική πολλές καταστάσεις της εποχής. Τον ερωτικό Παπαδιαμάντη με τις ποιητικές αισθησιακές εικόνες των αβάσταχτων ερώτων.
Τον ποιητή Παπαδιαμάντη με την μαγεία των λέξεων και των φράσεων που χρησιμοποιούσε. Και τώρα εμείς απόψε εδώ, στις 8-1-2012, έχουμε αποχαιρετήσει το 2011  μαζί με το «έτος Παπαδιαμάντη», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν  πάρα πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις και αγρυπνίες. Έτσι και στη Σκιάθο διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις από το Δήμο Σκιάθου και όλους τους φορείς του νησιού για να τιμήσουν τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με αφορμή τα 100 χρόνια από την κοίμησή του. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, εκθέσεις (ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα εμπνευσμένα από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη), αναγνώσεις διηγημάτων και τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 πραγματοποιήθηκε το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλ. Παπαδιαμάντη στο Skiathos Palace Hotel. Οι τιμητικές αυτές εκδηλώσεις δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμπαράσταση των συμπολιτών μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο κι εγώ ως Δήμαρχος Σκιάθου θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τους χορηγούς και όλους όσους βοήθησαν, συμπαραστάθηκαν και στήριξαν όλες τις εκδηλώσεις. Γι αυτό ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης θα απονείμουμε μία ευχαριστήρια επιστολή σε όλους». 


Στη συνέχεια η υπεύθυνη του Μουσείου Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου έκανε μία αναδρομή με λόγο και εικόνα στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Σκιάθου το 2011 αφιερωμένες στα  100 χρόνια από την κοίμηση του Αλ. Παπαδιαμάντη.
          Στο β΄ μέρος δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης να απολαύσουν «τα θαμνώδη ρήματα και φύλλα καταπράσινα της γλώσσας» του Παπαδιαμάντη μέσα από αναγνώσεις αποσπασμάτων από διηγήματά του στο πρωτότυπο κείμενο και σε μετάφραση.
          Στις αφηγηματικές αυτές αναγνώσεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές  και ξενόγλωσσοι κάτοικοι του νησιού και διάβασαν κείμενα σε αγγλική, γαλλική, ρωσική, γεωργιανή, γερμανική, ολλανδική, αλβανική και ιταλική μετάφραση.
          Όλοι οι συμμετέχοντες ένιωσαν ότι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποκαλύπτει μέσα από το έργο του το σεβασμό και την αγάπη του στις γλώσσες των ανθρώπων, συνεπώς το σεβασμό στον συνάνθρωπο και στον πολιτισμό του, χωρίς διακρίσεις.
          Με ενθουσιασμό ζήτησαν όλοι να πραγματοποιηθούν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις με παράλληλη ανάγνωση διηγημάτων του Σκιαθίτη συγγραφέα.