Δώδεκα Διηγήματα - Δώδεκα Εικόνες


Έκθεση Ζωγραφικής

 ‘’Δώδεκα Διηγήματα- Δώδεκα Εικόνες’’
  Διά χειρός Κωνσταντίνου Κουτούμπα
 Μια Εικαστική παρέμβαση στο έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη

Διάρκεια έκθεσης: 10 -30 Αυγούστου 2011
 Ώρες λειτουργίας: 20:00  – 22:00

Αίθουσα εικαστικών
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου, Μπούρτζι

*

''Δώδεκα διηγήματα-Δώδεκα Εικόνες''

διά χειρός Κων. Κουτούμπα


ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας
 εικονογραφεί το  έργο
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 Μια εικαστική παρέμβαση στην πνευματικότητα του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Όταν αγγίζεις το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μετουσιώνεσαι.
Όταν μελετάς τα διηγήματά του, γίνεσαι συμμέτοχος στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας.
Ετσι ακροπατώντας, ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας ακολουθεί τα μονοπάτια του Σκιαθίτη λογοτέχνη και αποδίδει με τον χρωστήρα του το σκηνικό μιάς άλλης εποχής.
Επιλέγει 12 διηγήματα, 12 διαδρομές, με κριτήριο την δυνατότητα εικαστικής απόδοσής τους,δίνοντας με τον δικό του τεχνοτροπικό ύφος, το τελικό αποτέλεσμα.
Οι πίνακές του συνομιλούν με τα κείμενα.
Η προσωπική απόδοση των σκηνών του, αναδύει την μαγεία της διαχρονικότητας του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Οι μορφές των ηρώων του καλλιτέχνη, κινούνται ανάμεσα σε μνήμες, επιθυμίες και όνειρα που καθορίζουν το πεπρωμένο ενός τόπου.
Τα χρώματά του σε σκόνη, παρμένα απο την γή με την προσθήκη της αυγοτέμπερας προσδίδουν στα έργα του χαρακτήρα αγιογραφικό, συμβατό με εκείνο του συγγραφέα.
Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα προσέγγισης του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας μας επιβεβαιώνει ότι ο εικονογραφημένος λόγος είναι αναμφισβήτητα υπόθεση καρδιάς και Θείας Κοινωνίας.
  
                                                                        Ανθή Βαλσαμάκη

                                                                          εικονογράφος

*

Τίτλοι έργων

1) Ρεμβασμς το Δεκαπενταυγούστου

2) πό τν βασιλικν Δρν

3) Ξεπεσμένος Δερβίσης

4) Τ Χριστς νέστη το Γιάννη

5) ξοχικ Λαμπρ

6) Γλυκοφιλοσα

7)  Πιτρόπισσα

8) Τ' γνάντεμα

9)  λιβάνιστος

10) Φτωχς γιος

11)  χήρα το Νεομάρτυρος

12) Κοιμάμενη Βασιλοπούλα (ποίημα)


Η έκθεση του Κων/νου Κουτούμπα «12 διηγήματα – 12 εικόνες» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στις 3 Ιουλίου 2011, στα πλαίσια της «Ημερίδας για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» που πραγματοποίησε στη Σκιάθο η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Σκιαθίτη διηγηματογράφου, στο Πνευματικό Κέντρο Ενοριών Σκιάθου, όπου και φιλοξενήθηκε έως τις 10 Ιουλίου.

Βιογραφικό Σημείωμα

Κουτούμπας Κωνσταντίνος Ι.                                                           

                Γεννήθηκα στο Βόλο τον Απρίλη του 1981. Μεγάλωσα στη Σκιάθο, όπου και τελείωσα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από νωρίς ασχολήθηκα με τη μουσική και τη ζωγραφική. Καλλιέργησα το σχέδιο, τη ζωγραφική και την αγιογραφία επί τριετίας, κοντά στο Σκιαθίτη καλλιτέχνη Δημήτριο Αϊβαλιώτη, απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Κοντά του διδάχθηκα την αυγοτέμπερα και μαθήτευσα στα στάδια προετοιμασίας μιας Εικόνας. Το Σεπτέμβριο του 1999 εισήλθα στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Θεολογίας. Αποφοίτησα το Μάρτιο του 2004, και το 2010 ολοκλήρωσα μεταπτυχιακές σπουδές στη Λειτουργική με θέμα ‘‘Η Λειτουργική Παράδοση στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη’’. Τον Ιούλιο του 2003 πραγματοποίησα έκθεση αγιογραφίας στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Σκιάθου με τον τίτλο ‘’ν σόπτρ’’ όπου παρουσίασα 35 ιδιόχειρες Εικόνες, αποκομίζοντας ευμενή σχόλια.
                Τον Μάρτιο  του 2006 συμμετείχα στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη γυναίκα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος γυναικών Σκιάθου.
                Τον  Νοέμβριο του 2006 με το έργο μου ‘‘Σκιαθίτισσαι χορεύουσαι τν Καμάραν ’’, συμμετείχα στην πανελλήνια έκθεση ‘‘γνωστών και αγνώστων αξιόλογων καλλιτεχνών’’ ‘‘Ελλήνων Τέχνη’’, που έλαβε χώρα στον Πύργο Μπότσαρη στη Ναύπακτο, υπό την επιμέλεια του εκθέτη έργων τέχνης Μάρκου Μπότσαρη.
                Τον Αύγουστο του 2007 συμμετείχα στην υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής  ‘‘Χρώματα της Σκιάθου’’ που διοργάνωσε  το Πνευματικό κέντρο του Δήμου και ο Δήμος Σκιάθου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σκιάθου, Μπούρτζι.
                Από τις 23 Δεκεμβρίου 2008 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποίησα με την αδελφή μου Παρασκευή Κουτούμπα ομαδική έκθεση ζωγραφικής στον Πολυχώρο Τέχνης ‘‘Ελλήνων Αρχιπέλαγος’’, στη Σκιάθο.
                Στις 27 Ιουλίου 2010 έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου η ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής – Αγιογραφίας των Ανδρέα Καπίρη και Κωνσταντίνου Κουτούμπα.

Τηλ.: 24270-22914